Overweeg je de aanschaf van een camper dan gaan daar dikwijls veel overwegingen aan vooraf. Het idee ontstaat meestal in de ‘droomfase’. Want wie wil nu niet onbekommerd zwerven langs de mooiste plekjes in Europa. Kiezen voor je eigen uitzicht en, staan de buren je niet aan, rijd je gewoon weer een stukje verder. Altijd je eigen bed, douche en toilet bij de hand, kortom daar kan geen hotel tegenop. Wanneer de plannen serieuze vormen aannemen begint de zoektocht, dan ontdek je dat er vele wegen naar Rome leiden.
Uiteraard zal een goede Bovag camperdealer je met raad en daad op weg helpen. Dwalend door zijn showroom ‘proef’ je de campersfeer.
Dat het niet zo eenvoudig is om de juiste camper te kiezen ontdek je vast ook. Campers zijn er in veel soorten en maten, maar welke camper past nu het beste bij jouw wensen en budget? De eerste en misschien wel belangrijkste vraag is: welke plannen heb je voor het gebruik van de camper? Koop je een camper met de bedoeling er een paar weken vakantie, af en toe een weekendje en een korte vakantie in door te brengen. Of zit je in een levensfase met veel vrije tijd om bijvoorbeeld te overwinteren in het zuiden van Europa. Ook het gebruik voor wintersport stelt weer andere eisen aan de opbouw. Allemaal factoren die mede de keuze van een type camper bepalen. Denk daarnaast ook eens kostenbesparend: een kleine camper die voldoet voor vakanties is bovendien handig als boodschappenwagen bij huis.
Zet voor jezelf op een rijtje hoe jouw ‘droomcamper’ eruit moet zien, zo kom je goed beslagen ten ijs. Veel ruimte om je heen is fijn! Dus een grote zithoek, royale slaapkamer en als het even kan bewegingsruimte in douche/toilet. Maar ja, niet iedereen is in het bezit van een C-rijbewijs, dus keuzes maken is het credo. Wil je alle ruimte in- en rondom je bed of prefereer je een royale zithoek waar je gezellige uurtjes met je vrienden kunt doorbrengen. Zo kom je al een aardig eindje op weg wat het interieur betreft. Dat je niet ontkomt aan het sluiten van compromissen hoort daarbij.
Welk type camper?
Globaal onderscheiden we vier typen campers: de kampeerbus, alkoof, halfintegraal en integraal camper.
Kampeerbus
Kampeerbussen hebben op een klein oppervlak alles wat een camperaar nodig heeft. Het grootste voordeel van de kampeerbus is z’n geringe afmeting, dus ideaal voor reizen en parkeren. Daarnaast handig als transportmiddel voor woon-werkverkeer. Nadeel van de kampeerbus is de grote schuifdeur die met name ‘s nachts veel lawaai maakt. ’s Winters verdwijnt hierdoor snel veel warmte.
Alkoofcamper
Door boven de cabine een alkoof te bouwen, voorzien van een tweepersoons bed, ontstaat een ruime, knusse slaapplaats. De alkoof is bij uitstek geschikt voor gezinnen. Voordeel van dit type is de royale leefruimte, nadeel: iets meer brandstofverbruik omdat de alkoof tamelijk veel wind vangt tijdens de rit.
Halfintegraal
Het model dat vooral bij vijftig plussers in de smaak valt is de zogenaamde halfintegraal. Bij de bouw blijft de originele cabine in stand met daarachter de opbouw. De indeling met twee eenpersoonsbedden achterin is geliefd bij duo’s. Wil je daarnaast ruimte in de zithoek, kom je al snel aan een lengte van zeven meter. De halfintegraal met extra hefbed boven de zithoek is vooral interessant voor gezinnen.
Integraal
Hier is de oorspronkelijke cabine vervangen door een compleet nieuwe opbouw. Zo ontstaat een recht front met een grote, gebogen ruit, dit geeft een panoramisch uitzicht! Veruit de meeste modellen hebben boven het dashboard en de voorstoelen een groot hefbed dat ingeklapt nauwelijks zichtbaar is en weinig ruimte inneemt. Daarnaast zijn er legio keuzes aan interieur indelingen en bedopstellingen. Bedenk wel, veel leefruimte betekent meer gewicht!
Gewicht
Belangrijk: let bij aanschaf goed op het ledig gewicht en laadvermogen van de camper. Veel luxe én lengte maakt de camper automatisch zwaarder. Het merendeel onder ons bezit een B-rijbewijs en mag een camper besturen met een maximum totaal gewicht van 3500 kg. Met een C-rijbewijs daarentegen kun je een camper aanschaffen met een hoger totaal maximum gewicht zodat je weinig beperkingen hebt.
Basisvoertuig
Kijk niet alleen naar indeling en inrichting van het kampeergedeelte, zeker zo belangrijk is het basisvoertuig. De meeste campers staan op een Fiat Ducato chassis, af en toe wordt de Renault Master of Ford Transit als basisvoertuig gebruikt. Fiat heeft een speciaal chassis ontworpen voor de camperbranche. De Mercedes Sprinter en Iveco Daily zijn wagens met achterwielaandrijving. De motorkeuze is vooral afhankelijk van de verlangde prestatie.
BOVAG garantie
Dat het van het grootste belang is bij een vertrouwde dealer binnen te stappen lijkt zonneklaar. Bij een BOVAG erkende merkdealer tref je, naast zijn kennis, het voordeel dat er duidelijke afspraken zijn wat betreft garantie. Bij een geschil kunnen koper en verkoper eventueel de Auto Ombudslijn van de BOVAG inschakelen. Zij bemiddelen in geschillen tussen BOVAG-leden en hun klanten. Deze ombudslijn doet voor partijen bindende uitspraken.
Het uiteindelijke resultaat dat alle Bovagdealers voor ogen staat is: een tevreden klant die in de camper van zijn of haar keuze wegrijdt. Met het volste vertrouwen dat, indien zich een ‘probleempje’ voordoet, hij of zij altijd een beroep op de dealer kan en mag doen. De Bovagdealer ziet de handtekening onder het koopcontract als bevestiging van de opgebouwde vertrouwensrelatie en als start van een duurzame verbintenis!